Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Actiecomité SOS Poederkot vraagt stad Herentals dringend haar beleidsplan Ruimte bij te stellen'

RUP Poederkot

Momenteel legt het stadsbestuur Herentals haar Beleidsplan Ruimte voor in openbaar onderzoek tot 29/08/2024. In dit plan geeft het schepencollege (CD&V en N-VA) haar visie op hoe de ruimtelijke ordening er in onze stad tegen 2040 moet uitzien.

De wijk Wuytsbergen-Ekelen wordt in dit plan opgenomen als een stedelijke groeikern. Op wijkniveau voorziet het schepencollege daarom een bouwprogramma van 900 extra woningen. De helft of 450 daarvan zijn op het Poederkotbos voorzien.

 

"De bedoeling van CD&V en NV-A is een bonanza aan woonblokken op de wijk af te vuren', klinkt het bij het Poederkot Actiecomité.

"Niet minder dan 600 appartementen en 300 rijhuizen worden ingepland op open ruimte en bos. Met het toekomstig bouwbeleid wil het stadsbestuur tegen 2040 een ontbossing voor maar liefst 7.1 ha of 10 voetbalvelden beleidsmatig verankeren. Niet minder dan 24 woonblokken van minstens 4 bouwlagen zullen als paddenstoelen uit de grond rijzen om binnen te kijken in de omliggende woningen en tuinen.

Het Beleidsplan Ruimte is dan ook een slinkse manier om het afgevoerde RUP Wuytsbergen-Ekelen (2023) te reanimeren. Toen wilde het stadsbestuur het masterplan van 900 woningen juridisch verankeren om zo de rode loper richting een volbouw uit te rollen.

Onder massaal bezwaar en negatieve adviezen werd het RUP in april 2023 afgevoerd.

Het actiecomité SOS Poederkot vraagt het schepencollege om deze bouwintentie te herzien en het bouwprogramma voor de wijk Wuytsbergen-Ekelen af te schalen.

Kernverdichting dient bij voorrang te gebeuren binnen het bestaande bouwweefsel en op braakliggende gronden zonder bos erop.

Om de zonevreemde Herentalse bossen, zoals het Poederkotbos, niet roekeloos over te leveren aan de kaalkap, doet het actiecomité de suggestie van het principe "1 perceel = 1 woning voor 1 gezin voor bossen > 1 ha"

Door dit 1-1-1-1-principe op te nemen in het beleidsplan blijft de rode gewestplanbestemming woongebied behouden en is bosbehoud zonder planschadecompensatie mogelijk. De toevoeging van 1 gezin is bedoeld om meergezinswoningen ofwel appartementen op bosgrond te weren.  

Wilt u ook het behoud van de laatste groene long aan het station in Herentals? Dien dan ten laatste do. 29/08/2024 bezwaar in via het webformulier (https://www.herentals.be/beleidsplan-ruimte-openbaar-onderzoek).

Het bezwaarschrift is te downloaden via de WeTransfer-link (https://we.tl/t-pw4NPcoADp)."

Poederkot bezwaarschrift visuals 2022

Poederkot bezwaarschrift visuals 2022

Wuytsbergen-Ekelen, Herentals, België

RUP Poederkot

Deel dit artikel